Лечение на акне

Юпитер

Късно след един следобед в Манхатън в бар Nespresso, оживен с прясна ява и отнемане на чужденци, се срещнах с 29-годишната Маура, която живее в Бруклин. Докато обграждах двойно еспресо капучино с безсрамни купчини захар, Маура сучеше чай от лайка, докато разказваше
нейната тригодишна одисея на дерматологичен ужас, нейния мелодичен глас, усещащ дръзката драма, която описваше. Разбира се, предвид моята мания за епидермални въпроси, аз бях притиснат. Поглеждайки към лицето й - кафяви очи, розови устни и свеж тен, обградени от каскадни брюнетки - едва ли можех да повярвам на това, което казваше, така че беше в разрез със свежия красив пред мен.

Но през август 2005 г., въпреки че никога не е имала акне като тийнейджър, или толкова, колкото замайване на черни точки, за да я предупреди, Маура буквално се събуди една сутрин, за да открие, че лицето й се е превърнало в средновековна: от челото до челюстта, кожата й избухна изпускащи пъпки и подути мастните кисти, които го нараниха дори да се усмихнат. Докато се лекували, предизвикателни червени белези отбелязаха след себе си. Те също така оставяха невидими (и още по-злокобно) белези върху психиката на Маура: Чувстваше се параноична, отчуждена и направо неудобна в собствената си неоспоримо нежелана кожа.

"Като изпълнител, трябва да съм уверен и съсредоточен и да се чувствам добре", каза Маура. "Акнето ме накара да се почувствам неудобно, се опитах да кажа, че съм повърхностна, не работи, бих си помислил, че всички гледаха тези огромни зъби, когато бях на сцената. не забелязаха никакви задвижвания или модели - независимо от това, което направих, винаги съм имала акне. "

Морето на Маура беше случай със закъснение и макар и по-тежко от повечето, това едва ли беше рядкост. Според Американската академия по дерматология акнето е най-често срещаното кожно разстройство, засягащо 40 до 50 милиона души в Съединените щати, от тийнейджъри и целибутани до футболни майки и бармани, които са далеч от техния премиер. Докато юношите се удрят по-силно от тийнейджърките, след пубертета възрастните жени са основните жертви, а зъбите им се срещат по-често и по-чисто - както и по-устойчиви на лечение, отколкото тези на възрастни мъже.

Но не всички възрастни женски акне е еднакво опортюнистична; по-агресивните прояви на болестта - да, акнето се счита за заболяване от дерматолозите - може да устои на множество лекове, защото
средствата за защита не третират корена на проблема.

Нямайки представа до каква дължина тя в крайна сметка ще трябва да отиде, за да намери спасение за яростния си тен, Маура започна редовно да напада кожените пътеки на CVS, молейки се за облекчение от сила, по-висока от пъпките. Тя се надяваше на продуктите, които съдържат бензоил пероксид, антибактериална съставка или салицилова киселина, леко съединение, получено от върбови кори, което причинява отлагане на външния слой на мъртвите кожни клетки, отстраняване на блокираните пори. Но въпреки монтираната купчина лосиони, измивания, сапуни, серуми, гелове, кремове, пилинг и тампони, лицето на Маура остана безпомощна.

Проактив ли държи ли разтвора? Така обещаха информационната реклама, която съблазни Маура да направи това обаждане от 1-800. Но след тримесечното третиране на двумесечен пробен период, тя допусна друго поражение. Следваха билковите панацея: масло от чаено дърво, алое и лавандула. Тя приготви маски за лице с яйца, овесени ядки, грейпфрут, лимон и кисело мляко - съставки, които в крайна сметка са по-подходящи за здравословна закуска, отколкото за твърди дефекти.

Веднъж, когато се отказа от фаза "забавно хранене", Маура отиде в старата школа: Веднъж заспала, тя помаза Maalox над лицето си и омекна пасти за зъби върху пъпките си. Сутринта след измиване на лицето си, тя покриваше акнето си с Подготовка H, за да намали възпалението. Когато мазът се поглъща, тя изплаква лицето си и прониква пъпките си с Вишин, за да сведе до минимум червеното им изражение - всички те служеха като основи за ежедневното й козметично примамване, за да замаскира измъчените й пори.

Малко знаеше, че вероятно утежнява проблема. "Тези неща могат да направят акнето по-лошо, като блокират порите и дори можете да получите реактивно зачервяване след Vise, което е вазоконстриктор,
изличава, което прави кожата ви зачервена поради свиванията и разширението на капилярите ", казва Дейвид Колбърт, MD, от Ню Йорк Дерматологична група.

В един момент, след като чух чудесни приказки за диетата за жива и сурова храна, Маура прегърна ежедневно меню от сурови, непрегряване, непреработени органични хранителни продукти. И слава е! Три седмици по-късно кожата й беше гладка и блестяща. Но след три месеца, прекарани на маруля, кифлички, магданоз, тиквички, бисквити от ечемик и целилерски охладители, тя хвърли в кърпата или по-скоро нейния сокоизстисквачка. Има причини, поради които Бог е направил понички. Маура се подхлъзна обратно, за да празнува мъртвите и приготвените - връщане, придружено от възобновяването на акнето.

Тъй като Маура чувстваше, че не може да си позволи да види дерматолог без здравно осигуряване, тя губи една година и повече от $ 1000 за всички тези лечения, без резултат. След това тя се натъкна на рекламна вест за екип, ръководен от дерматологът Нюъл Садик от Ню Йорк, който потърси участници в проучване за възрастни акне, за да изпробва терапията със синя светлина Omnilux, която убива бактериите, причиняващи акне. Всичко, което едно морско свинче трябваше да направи, беше да се отпусне за безболезнена 20-минутна сесия с източник на светлина, който блестеше по лицето й.

След три седмици от сесиите на Omnilux, тена на Maura се подобри, но поради синята светлина
(в Sadick Dermatology Group, едно лечение струва между $ 100 и $ 175, а пакет от осем е $ 800 до $ 1,100). Когато се появи нов обрив от мъчителни дефекти, Маура, най-сетне в края на въжето, най-накрая изслуша майка си, която отдавна усети, че вирулентността на акнето на дъщеря й е симптоматична за по-тревожен здравословен проблем, настоява, беше достатъчно: Вече беше време Маура да намери някаква (достъпна) здравна помощ!

В здравния център на общността Ryan / Chelsea Clinton, федерално финансирана клиника в Hell's Kitchen в Манхатън, за пациентите без и беззащитни, пациентите плащат на плъзгаща се скала. За 30 долара Маура получи пълна физическа и кръвна проба. Резултатите се оказаха две неща: (1) Майките знаят най-добре; и (2) хормоните на Маура бяха изчезнали, което обясняваше яркото й акне.

Най-общо казано, дисбалансът на хормоните е основната причина за акнето. Андрогените задействат развитието на мъжки характеристики като косата на лицето и дълбокия глас при мъжете; женското тяло също ги произвежда в минимални количества, за да поддържа чиста мускулна маса, сила на костите и либидо. Но ако бъг в ендокринологичната система на жената причинява пренатоварване от андроген или ако нейните гени я правят свръхчувствителни към хормоните, те могат да причинят на жлезите да изгори излишния себум, който може да се смесва с мъртвите клетки на повърхността на кожата, за да се включи една пора. Това се превръща в гнездо за бактерията P. acnes, която, пролиферираща се като луд, причинява подуване и разкъсване на канала, което води до разнообразие от гняв, включително черни точки, бели глави, повдигнати червени удари и инфектирани подкожни нодули.

"Без тези хормони няма да имате акне", казва д-р Рейчъл Хершфелд, дерматолог в Уелсли, Масачузетс. "Ето защо новородените могат да го получат, защото са изложени на хормоните на майка си, а след това изчезва малко преди пубертета, когато половите хормони започват да се повишават, а хормоните са необходими, но не са достатъчни, за да причинят акне във всички. не е начин да се предскаже кой ще получи акне, въпреки че огромно мнозинство от възрастните ще го получат в някакъв момент от живота си. "

По причини, които скоро щеше да се разкрият, жлезата на Маура беше предизвикана от необичайно
високи нива на тестостерон. Но дори и при нормални жени, цикълът на фертилност включва прилив и поток от естроген и прогестерон и тестостерон, който засилва женското либидо около овулацията (начинът на разпространение на видовете) и - престо! - една седмица или толкова по-късно, предменструалната акне избухва.

Изследване от 400 жени на възраст между 12 и 52 години от 2001 г. показва, че близо половината от тях са съобщили за появата на акне преди своя период - брой, който много дерматолози смятат, че в действителност са много по-високи. "Всяка жена е имала пременструален обрив в някакъв момент от живота си", казва Одри Кунйн, MD, дерматолог в Канзас Сити, Мисури, който добавя: "Това е тежестта, която варира". Друго изследване през 2001 г. установява, че подуването в началото на периода става все по-често при жени след 33-годишна възраст.

Хормоналното акне е трудно да се победи. В сравнително леки случаи неговите симптоми могат да бъдат лекувани ефективно с лекарства без лекарско предписание или лекарствени средства, отпускани с рецепта: локални противовъзпалителни средства с антибактериално средство като бензоил пероксид, антибиотик като еритромицин и ретиноид, било то адапален, тазаротен , или третиноин - всички производни на витамин А, които отстраняват повърхностните мъртви клетки на кожата.

Оралните антибиотици също не се лекуват, благодарение на широко разпространената бактериална резистентност; жените, засегнати от акне, са докладвали 81 процента процент на неуспех в проучване от 2008 г., публикувано в Семинари по кожна медицина и хирургия, професионално списание за дерматология. Същото проучване потвърждава, че Accutane, най-мощният наличен анти-акне наркотик, който действа чрез свиване на мастните жлези и намалява производството на маслото, не може да свърши работата в 15 до 30 процента от случаите на възрастни жени. Освен това и двата вида наркотици могат да имат неприятни странични ефекти - първите понякога причиняват дрождени инфекции и разстроен стомах, последният крекинг, сухи устни, както и тежки вродени дефекти, ако се приемат по време на бременност.

"Няма нищо за готвене на акне", казва Кунин. "Имам множество протоколи в зависимост от това дали е умерено или тежко.Вие също трябва да знаете историята на пациента.Има ограничения с всяко лекарство.Всички акне лекарства имат своите проблеми.Те имат съвсем различни странични ефекти.Има опит и грешка, заедно с индивидуалният грим на пациента: Това прави акне лечението изкуство, а не наука. "

И все пак лекарите се съгласяват, че най-ефективният начин да унищожите хроничното акне е да го удряте там, където се брои - под колана, така да се каже: лечение на причините, а не на симптомите. Тъй като андрогените
са публични враг номер 1 в борбата с пъпките, хормоналната терапия с антиандрогенен компонент (контрацептивни хапчета или лекарство за хипертония на спиронолактон), използвана в комбинация с гореспоменатите медикаменти за локално и перорално приложение, може да доведе до смъртоносен удар от един до два, дори при тежки случаи.

Хапчетата за контрол на раждаемостта намаляват количеството на тестостерона в организма, като по този начин ограничават хаоса, който могат да причинят мъжките хормони на мастните жлези и всъщност смучат жизнената кръв - акнето от себума. През последните години FDA одобри някои марки за тази цел: Ortho Tri-Cyclen, Estrostep, Yasmin и Yaz. Все пак, пероралните контрацептиви не са за всички, най-малко за всички пушачи, диабетици или жени със сърдечни заболявания или с анамнеза за рак от женски тип (гърда, яйчниците, матката, шийката на матката) или, разбира се, да забременеете. (Една широко разпространена загриженост за хапчето обаче беше убедително разкрита: Изследване миналата година заключи, че няма значително увеличаване на теглото, причинено от пероралните контрацептиви.)

Една алтернатива е спиронолактон (Aldactone), диуретик, предписан дълго време за хипертония. Въпреки че не е одобрена от FDA за лечение на акне, лекарството противодейства на ефектите на андрогените чрез изсушаване на излишния себум и следователно е било използвано извън етикета от дерматолозите в продължение на около 20 години с предимно благоприятни резултати. "Всеки ендокринолог, гинеколог или дерматолог", казва Колбърт, "трябва да има спиронолактон в техния акне арменияум". Това обаче може да причини месечно пробивно кървене и може да е неподходящо за пациенти с бъбречни проблеми.

И накрая, хомеопатите, като дерматологът Хауърд Мурад, д-р Ел Сегундо, Калифорния, предпочитат лечение на акне с източници на фитоестрогени, като черен кох, червена детелина, див yam и соеви екстракти.
Като биоидентични към естроген, тези вещества, приемани като хранителни добавки или прилагани локално чрез кремове, предлагат друга възможност за лечение с антиандроген; малко данни обаче потвърждават тяхната безопасност или ефикасност.

За клиниката "Маура" клиниката предписва хапче за контрол на раждаемостта и за засилване на антиалергичните ефекти, локален антибиотик, клиндамицин, както и Retin-A Micro, гел, съставен от микросфери, които доставят лекарството докато бавно се разтварят. формула, по-малко дразнеща за кожата, отколкото стандартната Retin-A.

След три месеца от нейната клинична схема, аурото на Маура е по-рядко или по-рядко. Но се появиха и други проблеми: Теглото й, обикновено от 115 до 118 килограма, беше изстреляло до 130 килограма - всички мускули и никакви мускули - въпреки внимателните хранителни навици и натрапчивото упражнение. И какво да направим за абсолютно неудобното и абсолютно странно поникване на груби, черни косми на брадичката и шията на Маура? Дали някой е сложил хекса върху тялото си? Било ли е притежание?

Скорошен от екзорсизма, медицинският преглед беше в ред. В началото на 2008 г. Маура най-накрая е наела работа със здравно осигуряване и тъй като трябваше да се яви, тя видяла Нанси Лебоузик, лекар от Гинеколога в Горна Истрида. Все още страдащи от акне, заедно с увеличаването на теглото и косата на лицето си, Маура отговаряше на въпросите на Лебовиц за периодите й, които от пубертета, докато тя отиде на хапчето, бяха неуредени, понякога два пъти месечно, понякога веднъж три месеца и винаги с
много тежко кървене, промени в настроението и изтощителни спазми.

В рамките на няколко минути Лебовиц направи диагноза: "Полицистичен овариален синдром (PCOS), метаболитно заболяване, засягащо репродуктивната система при около 15% от жените в детеродна възраст, според Американската академия по дерматология. Тези с PCOS растат малки, доброкачествени кисти на яйчниците и изпитват хормонални дисбаланси, които могат да причинят акне, хирургичност, инсулинова резистентност и наддаване на тегло. Ако не се лекува, може да доведе до безплодие, диабет и сърдечни заболявания.

"Хората, които имат синдром, отделят прекалено много инсулин, когато консумират въглехидрати, което причинява на тялото да отлага мазнините в средата", обяснява Лебовиц. "Инсулиновата резистентност подтиска овулацията и яйчниците започват да секретират излишния тестостерон. Тестостеронът понижава инсулиновата резистентност, което е
начина, по който тялото се опитва да коригира проблема. За съжаление, страничните ефекти на твърде много тестостерон
включват акне и лицева коса. Можете да отидете на дерматолог и да получите локални и перорални антибиотици, но ако не лекувате основния проблем, който е доста често срещан проблем, той няма да изчезне. "Освен че запазва Maura на пероралния контрацептив, Lebowitz също така я сложили на Зиана, локален гел, комбиниращ антибиотика клиндамицин и ретиноид третиноин, за да убие акнените бактерии и да изчисти порите й. Най-важното обаче бе, че Леуувиц съобщи, че Маура намалява въглехидратите до 60 грама на ден - Спартанската сума, ако смятате, че ябълката със среден размер пасва 20 грама, толкова много за поничките.

Разбира се, след два месеца на строга диета и нощни приложения на Зиана, Маура загуби шест килограма, а бившият й изтънчен тен еволюира в един от блажените праскови и сметана.

"В моя случай диетата играе огромна роля", казва Маура. "Кожата ми е ясна сега, като се придържам към цели зърна, плодове, зеленчуци и протеини - храни, които не причиняват покачване на кръвната ви захар и сънят играе голяма роля: опитвам се да получа осем до девет часа на нощ. Също така, аз правя много интензивно сърдечно упражнение.ПСОС промени начина ми на поведение, сега контролирам кожата си, докато когато акнето продължи да се връща, се чувствах извън контрол ", продължава тя. "Тъй като кожата ми е изчистена, това наистина е повлияло на моята увереност. Когато хората ме комплиментират на кожата ми, казвам:" Наистина ли, нека ти кажа какво се е случило. " "

Бях дълбоко завиждащ на Маура - очевидно не заради това, в което се беше сблъскала, но как го беше преодоляла. Нейното търпение, самодостатъчност и самоуважение й дадоха мотивацията да превърне някои доста съжаляващи обстоятелства в здравословен начин на живот. Тя първо постави собствените си нужди, но изобщо не изглеждаше егоистична. Самоуверен, да, но непретенциозен и запознат с другите.

Въпреки че моят тен не е причина за оплакване, темпераментът ми е плътно навит. Много пъти искам почивка от себе си, затова исках повече от онова, което Маура имаше: самоприемане, слънчева перспектива, спокойствие, спокоен сън.

Мога ли да взема всичко това, като се откажа от захарта в моето кафе? Вероятно не. Но не можеше да навреди да се отрече. И кой знае? Започнете с малки стъпки и работете нагоре. Преди да го разберете, вие бягате една миля, пепеляете следобед и оставяте вашите проблеми за още един ден - ден, който никога не идва, защото най-накрая сте поставили грижите си за почивка.

- Сервитьор - извиках импулсивно.

- Друг капучино, секретар?

- Не, чай от лайка, моля те - отвърнах аз и кимнах на Маура.

- Още малко гореща вода за мен - усмихна се тя и тя вдигна чашата й в ръце.